[...] wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. A co z morsowaniem? [...]
[...] po SAA. Dlatego sugeruję najpierw przeczytać kilka książek z farmakologii oraz dobre opracowania o dopingu (np. autorstwa Llewellyna). Trzymałbym się z daleka od większości „podziemnych poradników” oraz stron internetowych. Zawarte w nich informacje są zniekształcone, błędne lub z gruntu fałszywe. Jeśli ktoś nie korzysta ze źródeł naukowych, taka [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
[...] tajemniczej diety MŻ = czyli mniej żreć. Niestety jest to bezsensowna porada. A co jeśli dana osoba wykluczy z diety akurat te składniki, które są niezbędne dla regeneracji, podtrzymania metabolizmu spoczynkowego, utrzymania masy mięśniowej? A co jeśli akurat ta osoba wyjściowo miała już fatalną dietę, w której było za mało niezbędnych tłuszczy [...]
W trakcie redukcji wagi ciała nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w [...]
[...] nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli [...]
[...] Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, progesteron, insulina etc.), enzymy są chemią, aminokwasy budujące mięśnie, tłuszcze podskórne, wisceralne i wewnątrzmięśniowe to przecież struktury chemiczne. Chemiczni czy naturalni - co to w ogóle oznacza? Mało tego, człowiek składa się w większości z [...]
[...] odpowiedniej, nadzwyczaj dużej ilości masy mięśniowej. W latach 70. XX wieku Arnold ważył na scenie 107 kg, Dorian w latach 90. XX wieku już 120 kg (później poprzeczkę podbił np. Morgan Aste, Phil Heath czy Ronnie Coleman). A to oznaczało zupełnie inny poziom (szczególnie, iż przyszły gubernator był wyższy od Yatesa). Ludzie nie chcieli się [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
[...] przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo osoby i dzielimy je na grupy, to powinny być one porównywalne pod względem znanych i nieznanych czynników. Jak można karygodnie zmanipulować dane? Bardzo prosto. Zamiast realnej grupy, z badania wykluczamy osoby mające powyżej 20% [...]
[...] sam problem, co w przypadku dietetyki, farmakologii i treningu. Istnieją książki i opracowania pisane przez profesjonalistów, ale po co z nich korzystać? Lepiej sięgać po podejrzanej treści strony internetowe, blogi lub czerpać z obiegowej wiedzy, która często nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Wyniki badania Wyniki badania wykazały, że [...]
[...] LDL i HDL oraz stężenia cholesterolu, a coraz większą do istniejącego stanu zapalnego (białka ostrej fazy, cytokiny prozapalne). Również diametralnie zmieniło się podejście do diagnostyki układu sercowo-naczyniowego sportowców, ale to temat na zupełnie inny artykuł. Warto pamiętać, iż organizm posiada znaczne rezerwy czynnościowe, a ma [...]
[...] Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy sushi można spotkać w sklepach, gotowe do spożycia. Czym kierować się podczas zakupu? Czy warto jeść sushi? Co producenci dodają do tego wykwintnego specjału? Sushi – czym jest i jak się to jada? Większość sushi robi się z surowych ryb i [...]
[...] problem wiąże się z brakiem produktów aptecznych. Jest oficjalnie dostępny w obrocie w USA, gdyż służy do tuczu bydła. Środki dostępne w Polsce pochodzą z różnorakich podziemnych wytwórni, a ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Bardzo często zamiast trenbolonu w opakowaniu jest testosteron lub nandrolone. Może się też zdarzyć, iż [...]
W ostatnim czasie napotykam na sporo ludzi, którzy od nowa rozwiązują już dawno opracowane zagadnienia. Zawsze powtarzam, że nie należy wyważać otwartych drzwi, tylko skorzystać z wiedzy zgromadzonej w ostatnich 40 latach. Tak naprawdę wystarczyłaby wiedza, jaką dysponowaliśmy w latach 90. XX wieku. Każdy jest inny, poza tym możesz manipulować [...]
[...] a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% węglowodanów, [...]
[...] porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą najwyższą cenę? Według Wojciecha Braksatora i wsp., może mieć to wysoką cenę. [...]
[...] informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. Niemniej stanowią one na pewno lepsze źródło od przypadkowych [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niską podażą energii (ze współistniejącymi zaburzeniami związanymi z odżywianiem się lub bez zaburzeń), zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Brak miesiączki u uprawiających sport kobiet może mieć różnorakie przyczyny i warto im się bliżej przyjrzeć. Skutki braku miesiączki [...]